donderdag 16 juli 2009

Veiligheid in Colombiaupdate 8 juli 2010: zie veiligheid 1e halfjaar 2010 Medellín.


Mijn verhaaltje is natuurlijk altijd gebaseerd op persoonlijke indrukken, opgedaan in de tijd dat ik hier woon in Medellín.
Allereerst : lees vooral datgene wat Buitenlandse Zaken over Colombia schrijft. Dat is een genuanceerd verhaal. De veiligheid in Colombia is weliswaar verbeterd, zeker in Medellin en directe omgeving. Maar Colombia is en blijft een gevaarlijk land. Colombia is qua geweldsniveau te vergelijken met Congo of Irak en in een aantal regio's is het hier veel erger dan Irak. Colombia telt tussen de 3 en 4 miljoen vluchtelingen. In 2008 kwamer er circa 380.000 mensen bij, bron UNHCR, Global Trends. (PDF-document)
En zie ook: Colombiareports van 16 juni 2009.
En mensen slaan niet voor niets op de vlucht. Het land heeft de meeste doden te betreuren als het om bermbommen gaat (1100 per jaar).
Dus altijd opletten. Reis niet 's avonds en in de stad zorg altijd voor 10.00 uur binnen te zijn. We hadden ook een dreigbriefje gehad om na 10.00 uur niet naar buiten te gaan. Nou dat doen de meeste mensen hier toch al niet.
Overigens was de verdere inhoud van die dreigbrief (die hier wel vaker rondgaat) niet zo fraai, vooral niet voor specifieke doelgroepen.
Maar zoals gezegd hier in Medellin is het in een aantal wijken redelijk veilig.

Laat je altijd goed informeren.

Maak nooit de fout Medellin met Rotterdam te vergelijken. Dan onderschat je de problematiek gigantisch.
Ik zal hier verder niet in details gaan, maar de afgelopen 4 dagen ben ik vaker met geweld en bedreigingen geconfronteerd als in de 59 jaar daarvoor in Nederland. Dus geen illusies svp. 

Ook in Medellin kan het behoorlijk gevaarlijk zijn in sommige wijken. Eind januari en februari zijn hier nog tientallen doden gevallen in 1 weekend bij een strijd om de macht tussen verschillende bendes. Eerder schreef ik al: toevallig hoorde ik , dat er in Medellín in het eerste halfjaar 2009 800 doden door geweld om het leven zijn gekomen. Goed mogelijk, maar het kan ook meer zijn, want van sommige moorden hoor je verder helemaal niks en is de politie vaak ver te zoeken. De moorden waren soms ook erg dichtbij, naasten of geografisch, vlak om de hoek.

Een voorbeeld uit t dagelijks leven. Een tijdje geleden vroeg ons neefje waar de moeder van mijn vrouw was, zijn overgrootmoeder. Die is dood, vertelden we. Het neefje (4) vroeg: "En wanneer is ze vermoord? " Toen moesten we uitleggen, dat er ook mensen zijn die op een natuurlijke wijze doodgaan, zonder geweld. Het geweld zit hier dus al snel tussen de oren.

Nog een voorbeeld. Ik kreeg onlangs aanvullende informatie van een pastoor tijdens een mis voor een overledene. De overledene, een nicht van mijn vrouw, is "gewoon" aan kanker overleden. De pastoor vertelde tijdens de mis over het geweld in Medellin en omgeving. En vertelde over het feit, dat hij die dag al voor 3 mensen een mis had opgedragen, die door geweld om het leven waren gekomen. En hij vertelde dat er in zijn kerk dit jaar wekelijks tussen de 18 en 22 mensen werden herdacht, die door het geweld om het leven waren gekomen. En zei dat er te weinig aan gedaan werd om de mensen te beschermen. Daar wordt hier verschillend over gedacht. Moeilijk te beoordelen.  Toen we later wegliepen bij het crematorium stond familie van de volgende overledene te wachten, met de kist. Een klein groepje mensen was het. Het was voor de crematie van een jong meisje. Vermoord. Waarom, ach wie zal het zeggen?
Bij dergelijke ceremonies durven veel mensen niet te komen: bang, dat er nog meer geweld op de begrafenis zal plaatsvinden. Geen zeldzaamheid.

Cijfers over moorden. Op jaarbasis is dat dus circa 1000 doden, alleen in Medellin (circa 2.7 miljoen inwoners) en alleen in zijn kerk. Overigens wel de belangrijkste kerk voor deze missen in Medellín. Zou je dat naar Nederland vertalen met 16.5 miljoen inwoners , dan zouden er in Nederland per jaar 6100 moorden plaatsvinden. Het waren er in Nederland in 2008 totaal 159.
Dus hier zijn ongeveer 40 keer zo veel doden door geweld als in Nederland, gemeten naar het aantal moorden/inwonertal. En dat merk je , omdat de doden dan erg dichtbij vallen, geografisch, maar ook inde kennissen/familie kring.

Belangrijk advies . Luister altijd heel goed naar je familie, of je vrienden of bekenden aldaar en ga nooit alleen een wandelingetje maken door een mooi stukje natuur. Want juist waar die natuur zo mooi is... Dus altijd met vrienden of familie.

Klik hier voor een document van Reliefweb van 24 juni over de situatie in Ituango, een dorpje waar we op 26 juni in de buurt kwamen. Toen waren er nog 56 mensen gevlucht voor de FARC. Vermoedelijk hebben we een aantal van die mensen (kinderen vooral) gezien, levend in plastic krotjes langs de kant van de weg. Zie het verslag van onze reis naar Tolú.
Op 10 juli in El Colombiano een bericht uit Ituango, circa 80 km ten noorden van Medellín dat een fraai voorbeeld geeft van de situatie hier. Klik hier.
Aantekening hierbij voor de mensen die dit gaan lezen en enig Spaans kennen: een "vereda" is hier in het (Colombiaanse ) Spaans een pad met een aantal huizen erbij.